Відкриття залу з унікальною колекцією годинників

29 вересня на базі Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» відбулося відкриття нового залу,в якому виставляється колекція годинників з позолоченої бронзи і дерева кінця XVIII – початку XX ст. Більшість з них виготовлені у Франції, яка у XVIII – XIX ст. перетворилася на центр світового виробництва предметів розкоші, в т. ч.годинників із позолоченої бронзи. Колекція подарована Музею Ігорем Коломойським, губернатором Дніпропетровської області.
Першими відвідувачами залу стали учасники Фіналу ХІ Міжнародного конкурсу «Уроки війн та Голокосту – уроки толерантності», представники Дніпропетровської єврейської громади та ЗМІ. Екскурсію по залу для них провела д-р Олександра Леонова, керівник наукового відділу Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».

«Годинники, що бачили минуле» – таку промовисту назву носить колекція. Головне місце в експозиції займають годинники, але крім них у колекціїпредставлені й інші витвори мистецтва – свічники, канделябри і статуї, деякі з них створювалися як частина інтер'єрного гарнітуру, на додатокдо годинника, інші ж є окремими об'єктами мистецтва та історичного інтересу.

У колекції представлено три типи годинників: камінні, каретні і настінні. Більшість з них виконані в стилі ампір, але також є екземпляри епохи бароко, рококо, арт-деко. Для годинників в стилі ампір, представлених в колекції, характерні деталі античного декору, героїчні алегорії, масштабні скульптурні композиції з історії Римської імперії.
Для виготовлення представлених годинників використовувались різні матеріали: бронза, золото, срібло, ртуть, кераміка, фарфор, мармур, кобальт, дерево, скло і т.д. На створення цих хронометрів іноді потрібні були роки і до роботи залучалися цілі групи майстрів – мулярів, ювелірів, художників.
Наразі у виставковому залі представлено більше ста експонатів. Сайт Дніпропетровської єврейської громади цитує директора Музею: «Відповідаючи на питання журналістів про терміни роботи виставки, доктор Ігор Щупак зазначив, що вона буде діяти до тих пір, «поки буде незалежна Україна, тобто завжди» і додав, що експозиція буде розширюватися, оскільки планується виставити й інші експонати колекції».