У Музеї Голокосту вшанували пам'ять загиблих євреїв

16 квітня у музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» вшановували пам’ять шести мільйонів євреїв – жертв гітлерівського нацизму.

Церемонія Йом А Шоа – шостий день після закінчення Песаха – традиційно розпочалась поминальними молитвами «Кадиш» та «Кель Моле Рахамім», які  прочитав керуючий справами єврейської громади Олександр Фрідкіс.

Першим до присутніх у залі звернувся другий секретар Посольства держави Ізраїль в Україні, директор Ізраїльського Культурного Центру В’ячеслав Смоткін. Він закликав ретельно зберігати пам’ять про страшну трагедію не тільки єврейського народу та Європи, а й усього світу. Спікер підкреслив, що дуже важливо берегти пам¢ять про кожну жертву, бо саме так можна уникнути повторення історії.

Головний рабин Дніпропетровська Шмуель Камінецький у своєму зверненні до аудиторії підкреслив: «Дуже важливо, щоб кожен передав дітям, онукам та правнукам єврейську самосвідомість. Щоб кожен із гордістю відповідав, що він єврей, а не казав, що євреями були бабуся чи дідусь. Дуже важливо , коли кожен позиціонує себе як єврея, пишається і захищає єврейський народ».

Науковий співробітник Інституту «Ткума» Дільфуза Глущенко звернула увагу на те, що Голокост завжди залишатиметься в історії найгучнішим злочином проти живих та ненароджених. Кожному зі спікерів була надана честь запалити «нер нешама» ˗ «свічу пам’яті» жертв Голокосту.

Завершилась пам'ятна подія хвилиною мовчання та виконанням державних гімнів Ізраїля та України.