У Львові завершився Лімуд Україна 2015

Протягом 5-8 листопада у Львові проходила міжнародна конференція  Лімуд Україна 2015. Вже більше ніж 30 років поспіль щорічні конференції проходять у різних країнах світу, збираючи від кількох сотень до тисячі учасників. У 2008 р. Лімуд вперше відбувся в Україні.

Серед презентерів Лімуду Україна 2015 були: Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Білоцерківський; фотохудожник Борис Бухман; дослідник Голокосту, координатор програм Джойнт в СНД, науковий радник Інституту «Ткума» Арон Вайс; директор Українського центру досліджень Голодомору, провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України Людмила Гриневич; правозахисниця та письменниця Лариса Денисенко; директор Центру міської історії (Львів) Софія Дяк; композитор, актор, режисер Майк Кауфман-Портніков; український дисидент, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович; директор Інституту «Ткума» та Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Ігор Щупак та багато інших.

Д-р Ігор Щупак виступив перед учасниками конференціями з кількома доповідями. У перший день Лімуду разом із Людмилою Гриневич він провів лекцію-бесіду на тему «Механізми Голодомору та Голокосту: мова ненависті у сталінській та гітлерівській пропаганді 1920–1940-х рр.».Також спільно з Наталією Федущак відбувся показ фільму «Врятовані Шептицьким», після якого проходило обговорення побаченого й загалом теми Праведників народів світу та мотивів їх поведінки.

Ще одне заняття, яке провів д-р Ігор Щупак, було присвячене історичним міфам. Як вони суперечать фактам, і які нові міфи народжуються у сучасній Україні? Чому в українських підручниках тільки зараз з’явилися сюжети про долю євреїв під час хрестових походів та інквізиції, про роль євреїв в ісламському світі та про їх вигнання з Іспанії? Як історія використовується у сучасній пропагандистській війні? Ці питання учасники конференції мали можливість обговорити під час лекції-бесіди.

Також усі бажаючі були запрошені на відеоекскурсію Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».