Візит німецьких дипломатів

17 лютого дніпропетровську єврейську громаду з візитом відвідав директор відділу Східної Європи МЗС Федеративної Республіки Німеччина, Посол Андреас Пешке. Його супроводжували Генеральний консул ФРН Вольфганг Мьоссінгер і референт з економічних питань МЗС ФРН Даніель Шемске.

У рамках візиту відбулась зустріч із головним рабином Дніпропетровська та області Шмуелем Камінецьким. На зустрічі було обговорено широке коло питань, пов'язаних із поточною ситуацією в Україні, зміцненням міждержавних зв'язків і перспективами культурного і гуманітарного співробітництва, можливостями реалізації спільних проектів.

Після зустрічі з рабином німецька дипломатична місія відвідала Музей «Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні» та ознайомилася з його експозиціями. Екскурсію для гостей провів директор Інституту «Ткума» та Музею Голокосту д-р Ігор Щупак.

Під час відвідування Музею Голокосту та Інституту «Ткума »пан Посол дізнався про наукову та освітню діяльність інституцій, про співпрацю з партнерами з Німеччини та інших країн, про спільну роботу з учителями та науковцями, студентами та ветеранами, з єврейськими, українськими, польськими, кримськотатарськими та іншими організаціями. Особливо цікавою була розмова в експозиції Музею, присвяченій Революції Гідності та російській агресії в Україні. Німецький дипломат познайомився з доцентом ДНУ, ветераном АТО д-ром Олегом Репаном і командиром чеченського батальйону імені Джохара Дудаєва Адамом Осмаєвим. Німецький гість почув конкретні приклади участі бійців і підрозділів регулярної російської армії у війні проти України. Співрозмовники дипломата підкреслювали, що війна йде не проти  росіян або Росії, а за свободу і незалежність України, за європейський, людський вибір українського народу.