"Єврейські землеробські колонії. Агро-Джойнт": відкриття експозиції в Музеї Голокосту

В історії єврейського та українського населення 1920–30-х рр. велику роль відіграли єврейська благодійна організація Джойнт та її дочірня корпорація Агро-Джойнт. Саме їм належить першість в організації кампанії подолання наслідків голоду у 1921–1923 рр. та наданні фінансової та господарської допомоги єврейським землеробським колоніям СРСР.

Американський єврейський розподільчий комітет («Джойнт») був створений ще у 1914 р. з ініціативи єврейських діячів США для надання допомоги євреям, які постраждали у роки Другої світової війни. Поступово він почав надавати допомогу нужденним євреям по всьому світу, у тому числі – в Україні. Мало хто знає, що у 1920–1930-х рр. українська контора Джойнту знаходилась саме у Дніпропетровську, а не в Києві чи Харкові – тодішній столиці Україні.

Одним із головних напрямків діяльності Джойнту була допомога дітям, що постраждали від голоду та громадянської війни. Наприклад, наприкінці 1922 р. Джойнт утримував 913 дитячих будинків у Росії, Україні та Білорусі, в яких перебували 37,5тис. дітей, надавав допомогу іншим дитячим установам.

Хоча Джойнт був створений як організація для надання допомоги саме єврейському населенню, він підтримував нужденних і постраждалих від голоду, незалежно від національності. Близько 40% усіх коштів, витрачених в Україні навесні 1923 р. на насіння, машини, реманент, були розподілені серед неєврейського населення. Це стосується також організації допомоги дітям та інших форм участі в боротьбі з голодом. Загалом, у період 1921–1938 рр., на здійснення різноманітних благодійних програм в Радянському Союзі, в тому числі в УСРР, Американський єврейський об’єднаний розподільчий комітет витратив понад 20 млн доларів; у сучасних цінах – це близько 300 мільйонів доларів.

У 1924 р. була створена Американська єврейська об’єднана агрономічна корпорація (Агро-Джойнт), яка взяла на себе координування справи облаштування трудящих євреїв на землях, спеціально відведених для цього радянською владою. За участі Агро-Джойнта протягом 1920-х – на початку 1930-х рр. на території України і Криму було засновано 215 єврейських землеробських колоній, де мешкало близько 100 000 євреїв.

Експозиція «Єврейські землеробські колонії. Агро-Джойнт» була відкрита у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» 29 березня. На урочисте відкриття до Музею Голокосту завітали керівники сучасного Джойнту із США, Ізраїлю, України тощо. До складу делегації увійшли президент всесвітнього Джойнту Стенлі Рабін, голова відділу пострадянських країн Марк Сісіцкі, кантрі-директор Джойнт в Україні, Молдові та Білорусії Шира Геніш; голова правління Джойнт у Східній Україні Йонатан Лейфер та інші.

В експозиції представлені унікальні експонати, які розповідають про роботу Джойнту та Агро-Джойнту у 1920–30-і рр. Це і архівні документи, зокрема – попередження Катеринославському відділенню ГПУ про ретельний нагляд за діяльністю єврейських благодійних організацій; це і фотографії директора Агро-Джойнту в СРСР Джозефа Розена, голови єврейської громади Катеринослава у 1920-х рр. Бориса Ханіса, заступника уповноваженого Дніпропетровської контори Агро-Джойнту Самуїла Мазо. Доля цих людей склалася трагічно: масові репресії 1937–1938 рр. були спрямовані і проти так званих «іноземних агентів», до яких були віднесені співробітники Агро-Джойнту. Десятки працівників регіональних контор Агро-Джойнту, серед яких Борис Ханіс і Самуїл Мазо, були звинувачені у контрреволюційній діяльності та розстріляні співробітниками НКВС.

Особливо цікавими серед експонатів є оригінальні предмети побуту та сільського господарства, якими користувалися мешканці єврейських землеробських колоній: примус, ковальські міхи та інший сільськогосподарський реманент. Збереглося навіть колесо від трактору “JohnDeere”: можливо, не всі знають, але трактори, якими забезпечувалося населення землеробських поселень, постачалися зі Сполучених Штатів Америки єврейськими благодійними організаціями.

З оновленою експозицією можуть ознайомитись відвідувачі музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».

Незабаром у нас відкриється ще одна нова експозиція, але про це – пізніше.