В Ужгороді відбулась презентація сертифікатної програми "Ромські студії"

29 квітня на базі Ужгородського національного університету пройшов Методологічний семінар «Ромські студії в УжНУ». Учасниками семінару стали викладачі вищих навчальних закладів України, наукові співробітники наукових інституцій, громадські діячі. До участі у заході були запрошені й наукові співробітники Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» та Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Дільфуза Глущенко та Марина Стрільчук.

 

Під час роботи методологічного семінару відбулась презентація та обговорення інтегрованої сертифікатної програми «Ромські студії в УжНУ», яка почне працювати з нового навчального року. У вересні зі студентів різних спеціальностей буде сформована група охочих стати сертифікованими спеціалістами-ромологами, а в жовтні розпочнуться лекції та практичні заняття з історії та культури ромів.

«Це – початок великого прориву в науковому дослідженні ромської етнічної меншини Закарпаття та України, – впевнений керівник ГО “Романі черхень” Мирослав ГорватУніверситет залучає до роботи науковців і студентів, у тому числі з-поміж етнічних ромів. Програма допоможе ромській молоді здобути гуманітарну освіту на університетському рівні, краще інтегрувати рома в українське суспільство і, водночас, сформувати в ньому толерантне ставлення до ромів».

Кожен автор-розробник навчальних дисциплін Ромських студій, а саме, доцент кафедри політології і держуправління факультету суспільних наук УжНУ, кандидат історичних наук Михайло Зан, журналіст, педагог, автор науково-методичних посібників з питань ромології, член ГО «Романі черхень» та «Романі Яг» Євгенія Навроцька, журналіст, правозахисник, політолог, викладач суспільних наук, голова ГО «Романі черхень» Мирослав Горват, журналіст, правозахисник, викладач суспільних наук, заступник голови ГО «Романі черхень» Петро Габрин доповіли про структуру, зміст та методологічний аспект своїх наукових розробок.

Науковий співробітник Інституту української археографії НАН України, директор ромського радіо «Chiriklo», кандидат історичних наук Наталя Зіневич у своїй презентації «Ромські студії в Ужгородському національному університеті: інноваційна освітня ініціатива» детально зупинилася на перспективах запровадження Ромських студій в  університеті, запропонувала власні ідеї щодо підвищення рівня наукових академічних досліджень в Закарпатті та Україні.

Фахові рекомендації розробникам сертифікатної програми надали доцент кафедри українознавства Харківського національного університету ім. В.Каразіна Наталія Аксьонова, доцент Донецького національного університету, кандидат історичних наук Олександр Бєліков, професор Пітсбурзького університету Адріана Гельбіг (США), доцент кафедри джерелознавства, історіографії та спеціальних історичних дисциплін Запорізького національного університету Роман Молдавський, науковий співробітник Інституту історії НАН України, завідувач навчальною лабораторією «Центр усної історії» Київського національного університету Тетяна Пастушенко, керівник проекту з фіксації та збереження культурної спадщини ромів МФ «Відродження» Михайло Ослон, доцент кафедри археології та етнології України Одеського національного університету ім. І. І. Мєчнікова Галина Стоянова.

Наукові співробітники Інституту «Ткума» та Музею Голокосту Дільфуза Глущенко та Марина Стрільчук організували для учасників семінару огляд пересувної виставки «Геноциди ХХ століття» та «Голокост в Україні», відзначивши важливість створення окремої виставки, присвяченої Пораймосу – знищенню ромів під час Другої світової війни. Також вони анонсували проведення конкурсу творчих робіт «Уроки війни та Голокосту – уроки толерантності», участь у якому можуть взяти студенти, школярі та вчителі, які мають наукові розробки або творчі роботи з історії ромів.