Наукові співробітники Інституту "Ткума" і Музею Голокосту відвідали київські музеї у рамках проекту "Трагедія ромського народу"

8 листопада керівник науково-музейного відділу Інституту «Ткума» д-р Єгор Врадій та науковий співробітник Музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в України» д-р Денис Шаталов здійснили робочий візит до Києва. Поїздка проходила у рамках підготовки музейної експозиції та пересувної виставки, присвяченої геноциду ромів під час Другої Світової війни. Основною її метою було ознайомлення із досвідом київських музеїв у реалізації цього питання.

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні наукові співробітники Олександр Пастернак та Світлана Доценко познайомили представників Музею Голокосту з надбаннями у висвітлені теми. До 75-ї річниці трагедії Бабиного Яру в музеї було підготовлено виставку «Смертельний шлях», у якій відображено, у тому числі, вбивство нацистами представників ромського народу. Розповідь про геноцид ромів представлена і в основній експозиції музею, завдяки комплексу речей родини Підгурських та розповідь про її долю.
Іншим музеєм, в якому представлена тема трагедії ромського народу, є Музей історії Києва. Зараз у ньому експонується виставка «Бабин Яр – Пам'ять на тлі історії». Виставка розповідає й трагічну долю ромів, розстріляних нацистами у вересні 1941 року.
Символічна розповідь про трагедію ромів у роки війни представлена і у просторі Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», де нещодавно було встановлено кібітку – як знак пам’яті про ромів - жертв нацистської політики знищення.
Співробітники Музею Голокосту були приємно вражені рівнем, на якому їх київські колеги підготували виставки – як щодо якості художнього та технічного оформлення, так і щодо змістовного наповнення.