Презентація проекту "Трагедія ромського народу в Україні та Молдові" у Німеччині

15 лютого в Європейській Академії Януша Корчака (Берлін, Німеччина) відбулась презентація мобільної виставки «Трагедія ромського народу в Україні та Молдові», створеної у рамках проекту Інституту «Ткума» за підтримки IHRA. Наукові співробітники Інституту «Ткума» та Музею Голокосту Ірина Радченко та Марина Стрільчук представили банери, присвячені геноциду ромів під час Другої світової війни та розповіли про концепцію та загальну ідею виставки. Презентацію відвідало кілька десятків осіб - науковців і музейних співробітників, політичних діячів і представників ЗМІ, студентів і аспірантів з Німеччини, Польщі, України та Росії. Тема викликала неабияке зацікавлення присутніх, що засвідчила активна дискусія, яка відбулась у рамках заходу.

Виставку сприйняли схвально та з великою повагою, бажали успіху у проекті та просили привозити та представляти результати проекту і надалі, більшій аудиторії. Один з відвідувачів, Петер Лізеганг, берлінський експерт зі східної Європи, поділився враженням, що виставка є дуже цікавою та важливою, і висловив побажання, щоб її побачило якомога більше представників громадянського суспільства, як в Берліні, так і в Німеччині. Історик та координатор проектів Європейської Академії ім. Януша Корчака Олександра Бінерт, яка модерувала дискусію, наголосила у своєму вступі, що дана виставка є позитивним сигналом – в Україні відбувається наразі вже декілька дослідницьких проектів, які досліджують історію геноциду ромів під час Другої світової війни на території України. У своєму коментарі для радіо "Чіріклі", пані Олександра поділилася враженням, що як в Німеччині так і в Україні про долю ромів під час Другої світової війни, знають все ще недостатньо, але ситуація змінюється, з'являється все більше ініціатив по дослідженню, освітнім практикам як від дослідницьких інститутів, так і від самих ромів.

Щиро дякуємо Еллі Ніловій та Олександрі Бінерт за гостинність та можливість провести презентацію на базі Академії Януша Корчака.

16 лютого наукові співробітники Інституту "Ткума" і Музею Голокосту зустрілися з дослідниками з Меморіалу пам'яті вбитих євреїв Європи (Берлін, Німеччина). Під час зустрічі було презентовано мобільну виставку, присвячену трагедії ромського народу в Україні та Молдові, а також обговорено шляхи майбутнього співробітництва у науковій та освітній сферах.