Мобільну виставку "Трагедія ромського народу в Україні та Молдові" презентовано у Кишиневі

 

19–21 лютого наукові співробітники Інституту «Ткума» і Музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» Валентин Рибалка і Микола Буланий в рамках презентації мобільної виставки «Трагедія ромів в Україні та Молдові і пам'ять пр. неї» провели ряд заходів в столиці Молдови м. Кишинів.

19–20 лютого за допомогою молдавського єврейського культурного центру «КЕДЕМ», музею «Єврейський спадок Молдови» та його директора Ірини Шихової було проведено п’ять виставок – музейних уроків для учнів 7-12 класів кишинівських ліцеїв імені Василе Лупу та Титу Майореску. Відбулося обговорення проектів інституту, зокрема перспектив участі молдавських школярів та освітян у Міжнародному конкурсі учнівських, студентських та вчительських робіт, які проводить Інститут «Ткума». Ромська виставка викликала неабияку цікавість ліцеїстів. Адже як історії Голокосту, так і трагедії ромів на сторінках молдавських підручників приділяється вкрай незначна увага.

20 лютого Валентин Рибалка дав інтерв’ю молдавському власкору німецького радіо Deutsche Welle, в якому розповів про роботу Інституту «Ткума», концепцію Музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні», а також створення експозиції, присвяченій трагедії ромів.

Наступного дня в приміщенні ЄКЦ «КЕДЕМ» відбулась презентація виставки перед представниками молдавської громадськості. На відкритті виставки були присутні: другий секретар з культури, освіти та громадських контактів посольства Румунії в Молдові Раду Міхал Філіп, представник ОБСЄ в Молдові, представники ромської общини та голова Ромського етнографічного товариства, співробітники Молдавської академії наук (в тому числі знаний дослідник ромської історії д-р Іон Думініку та дослідник історії євреїв у Молдові д-р Віктор Дам’ян), представники ЗМІ. Виставка викликала велике зацікавлення у присутніх, а потім і жваве обговорення, присвячене життю ромських общин та перебігу геноциду ромського народу.