Всеукраїнський науково-практичний семінар, присвячений Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту

26-27 січня у Дніпрі проходив Всеукраїнський науково-практичний семінар для вчителів, присвячений Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту.  Захід було організовано Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума», Музеєм «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» спільно з Міністерством освіти і науки України. Учасниками освітньої програми стали педагоги з усіх регіонів України. На вчителів чекали виступи науковців із доповідями, присвяченими ролі сучасних музеїв у формуванні національної пам’яті (д-р Ігор Кочергін, УІНП), відображенню Голокосту в музейній експозиції і загальним питанням історичної пам’яті (д-р Ігор Щупак); практичне заняття з методики роботи з джерелами при підготовці музейних експозицій, присвячених історії Другої світової війни та Голокосту (Ірина Матковська, Вінниця); екскурсія Музеєм «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні».

Спеціальною подією стала презентація літературно-музичної композиції «Кадіш: Вулиця в небо», яка була підготовлена учнями ЗОШ №20 м. Сєвєродонецьк разом зі вчителем Валерієм Негматовим. А ще пан Валерій передав Музею надзвичайний та унікальний подарунок – підсвічник Менора, який було зроблено зі снаряду. Щиро дякуємо!

У рамках семінару відбувся перегляд фільму «Кадіш» та творча зустріч з режисером, автором сценарію та продюсером Костянтином Фамом (США). У центрі сюжету стрічки –молодий скрипаль з Москви і шкільна вчителька з Нью-Йорка, до рук яких випадково потрапляє заповіт колишнього в'язня концтабору часів Другої Світової війни. Темне минуле переплітається з сьогоденням, і змінює життя і світогляд головних героїв назавжди. У 2019 р. стрічка «Кадіш» отримала Гран-прі міжнародного кінофестивалю Eurasian Creative Guild Film Festival. Того ж року фільм було відібрано Академією кінематографічних мистецтв та наук до розширеного списку претендентів на кінопремію «Оскар» в категорії «Краща пісня» та «Краща музика».

Спеціальною подією стала презентація мультимедійного навчального посібника «Розслідування Голокосту від куль» – створеного Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» та науковим центром Яхад-Ін Унум (Франція). Цей методичний посібник, який вже перекладено сімома мовами, представила Юлія Гармаш, координаторка освітніх проектів Яхад-ін Унум. Український науковий переклад був підготовлено д-ром Денисом Шаталовим, науковим співробітником Інституту «Ткума». Дуже важливо, що це видання отримало гриф Міністерства освіти і науки України, тож може використовуватися в усіх українських школах у якості навчального посібника.

На завершення науково-практичного семінару учасники отримали офіційні сертифікати.