Семінар для українських педагогів у Яд Вашем

З 16 по 24 лютого в Міжнародній школі вивчення Голокосту Яд Вашем (Єрусалим, Ізраїль) відбувся семінар для українських освітян, організований за участі Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума». Окрім учителів історії шкіл та викладачів вишів, в семінарі взяли участь історики, музеологи, архівісти з різних куточків України.

На учасників семінару чекала насичена навчально-екскурсійна програма. Лекції з єврейської історії і традиції, історії та педагогічної концепції Яд Вашем, міждисциплінарних аспектів викладання історії Голокосту, а також сучасних аспектів теми читали Ноа Сігал (Яд Вашем), д-р Ілля Лур’є (Єврейський Університет), д-р Аркадій Зельцер (Яд Вашем), Маша Поллак-Розенберг (Яд Вашем) та д-р Мордехай Юшковський (Університет Бар-Ілан).

Корисними були практикуми з викладання історії Голокосту з врахуванням вікових особливостей, вивчення Голокосту в умовах відсутності очевидців, аспектів вшанування пам’яті молодим поколінням, а також на тему «Польське єврейство в міжвоєнний період», які провели співробітники Яд Вашем Ноа Сігал, Ольга Дюк, Міріам Бен Сандлер, Фаїна Мушинська.

Надзвичайно цікавими були екскурсії до Музею Яд Вашем (д-р Аарон Шнеєр, Яд Вашем), Дитячого Меморіалу та Художнього музею (Ілона Ангерт, Яд Вашем), відвідування архіву Яд Вашем (Алекс Зенгін), виставки фотографій «Спалахи пам’яті», а також інтерактивного Музею Теодора Герцля (Єрусалим, Ізраїль) – засновника Всесвітньої сіоністської організації. Нікого з присутніх не залишила байдужим зустріч з очевидицею Голокосту пані Мартою Горен.

Зі свого боку, учасники семінару також підготували доповіді та презентації. Так, доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький прочитав лекцію: «Відображення Голокосту в підручниках вищої та загальноосвітньої школи. Порівняльний аналіз Голокосту та Голодомору». Були представлені презентації на теми: «Інтерактивні методи викладання теми Голокосту. Участь у проекті IwalkDnipro» (Власова Наталія, Дніпро), «Вивчення та дослідження історії Голокосту на Полтавщині» (Тетяна Татаріна, Полтава), «Дослідження Голокосту в НВО-ліцеї НІТ м. Кам’янського у навчальному процесі та позанавчальній роботі з учнями» (Ганна Лебедєва, Кам’янське, Дніпропетровська обл.), «Онлайн посібник «Геноциди першої половини ХХ ст. Голокост» (Аліна Дяченко, Хмельницький), «Викладання історії Голокосту у системі освіти України», «Використання творів мистецтва Голокосту на уроках та позаурочний час» (Тетяна Саяпіна, Куп’янськ, Харківська обл.), «Розкриття теми Голокосту театральними засобами на прикладі вистави «Кадіш: Вулиця в небо…» (Валерій Негматов, Сєвєродонецьк, Луганська обл.), «Тема Голокосту в проектах Національного музею історії України у Другій світовій війні» (Володимир Сімперович, Київ), «Програма викладання історії геноцидів у закладах вищої освіти:«Політико-правові аспекти геноцидів ХХ ст.» (Ольга Головіна, Дніпро), «Проект «Українсько-єврейський діалог» (Тарас Антошевський, Львів).

Наприкінці семінару учасники отримали офіційні сертифікати.