Всеукраїнський науково-практичний семінар «Оновлені програми з історії України: як викладати в умовах російсько-української війни»

12-13 грудня в Ужгороді проходив Всеукраїнський науково-практичний семінар «Оновлені програми з історії України: як викладати в умовах російсько-української війни», організований Міністерством освіти і науки України спільно з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума». Учасниками заходу стали вчителі історії та методисти зі всієї України.

З вітальними словами до учасників семінару звернулися головний спеціаліст Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України, Заслужений працівник освіти України Раїса Євтушенко (м. Київ), доктор історичних наук, професор кафедри суспільно-гуманітарної та етико-естетичної освіти Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Офіцинський (м. Ужгород), керівниця освітніх програм Інституту «Ткума» Ірина Піскарьова (м. Дніпро). Вони підкреслили, що на сьогодні актуальними є пошук відповідей на виклики сучасної війни; протистояння ідеології рашизму; та особливо – подальший розвиток концепції української історичної освіти, що має базуватися на сучасній методології; розгляді історії України в глобальному вимірі; уточненні та уніфікації дефініцій; вивченні Голокосту та інших геноцидів у загальному контексті, що включає й нинішній геноцид російської федерації проти України й українського народу.

Д-р Ігор Щупак виступив з онлайн-лекцією «Переписування історії чи звільнення від совєтської парадигми? Оновлені програми й підручники історії за умов російсько-української війни». Ірина Піскарьова спільно з учителькою історії ЗОШ № 62 Ларисою Пелюх (м. Дніпро) організувала обговорення досвід участі у Міжнародному конкурсі творчих робіт «Уроки війни та Голокосту – уроки толерантності» як відповідь на виклики сучасності.

Своїм досвідом викладання історії за умов російської агресії поділилися вчителька історії Куп’янського ліцею № 2 Куп’янської міської ради, методистка Центру педагогічних інновацій та інформації Полтавської академії неперервної освіти Тетяна Ланевська, а також керівники методичних служб обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти та інші колеги.

Дякуємо кожному, хто долучився до участі у семінарі! Віримо, що наступного року семінарів і конференцій наживо буде більше. Зокрема – у звільнених українських містах і селах.