"Марафони пам'яті" у школах України

Протягом травня–жовтня цього року у рамках проекту Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» «Марафони пам’яті» вчителі історії з різних міст України проводили уроки, присвячені 75-й річниці трагедії Бабиного Яру.

Так, Вчитель історії Галина Копилова провела дві зустрічі під назвою «Чужого болю не буває» з учнями та вчителями чотирьох шкіл Сєверодонецька. Близько п’ятдесяти людей слухали розповідь про трагічні події, які відбулися у Бабиному Яру 29–30 вересня 1941 р. та доходили висновків про необхідність вивчення та збереження пам’яті про Голокост в Україні. Заняття супроводжувалось презентацією літератури з історії Голокосту та Другої світової війни.

За ініціативи Світлани Шкляєвої в Одеській спеціалізованій школі №35 відбулись практичні заняття «Історія родини – історія країни». Школярі одинадцятих класів вчилися працювати з історичними джерелами – офіційними документами, спогадами, фотоматеріалами, на основі яких створювали стіну пам’яті, присвячену долям своїх родичів під час Другої світової війни.

Схоже заняття для учнів 8–9 класів СШ №111 м. Кривий Ріг організувала Жанна Бабенко. Разом із колегами-вчителями до дня звільнення міста від нацистських загарбників була створена «Стіна пам’яті» з родинних історій про Другу світову війну. До цього процесу долучилися й учні 5–6 класів, урок пам’яті для яких провів Ігор Єрмоленко. Через пошук фотографій і документів у родинних архівах, розпитування батьків про долю своїх бабусь і дідусів під час нацистської окупації школярі вчилися розуміти події війни.

Керівник освітніх програм Інституту «Ткума» Ірина Піскарьова провела заняття з історії Голокосту та трагедії Бабиного Яру для учнів Східницької середньої загальноосвітньої школи (Львівська обл.). Вона розповіла про особливості «остаточного вирішення єврейського питання» в Україні та звернула увагу школярів на приклади взаємодопомоги представників різних національностей під час війни.