Міжнародний семінар "Drzewo Oliwne" та Інституту "Ткума" пройшов у Польщі

18 серпня у місті Вісла (Республіка Польща) розпочався Міжнародний семінар «Віддаючи шану опору терору – Невизнані акти єврейського Опору під час Голокосту». Співорганізаторами щорічного проекту є Спільнота «Джево Олівне» (Республіка Польща) та Український інститут вивчення Голокосту «Ткума».

Учасниками цьогорічного семінару стала молодь з Польщі, України, Білорусі, Чехії та Ізраїлю. Насичена програма передбачає цікавий курс лекцій та інтерактивних презентацій, центральною темою яких є Опір нацизму в період Голокосту, а також низку ознайомчих та навчальних екскурсій теренами Тешинської Силезії.

Так, лише протягом перших трьох днів учасники семінару мали можливість прослухати лекцію пані Агати Рисевич, яка зосередила увагу присутніх на проблемі участі євреїв Польщі у польському національно-визвольному русі XVIII – початку XX століть. Разом із пані Адріаною Малінською та Єгором Врадієм учасники познайомились із трагічними та, водночас, героїчним епізодами Другої світової війни – повстаннями у єврейських гетто Варшави та Білостоку.

Тімотеуш і Ріта Рабінек виступили модераторами надзвичайно цікавого діалогу-презентації «Форми і способи єврейського Опору під час війни» під час якої учасники дізнались та обговорили малознані сторінки історії протистояння тотальному злу. Також на учасників чекали лекція д-ра Емануеля Махницького на тему «Голокост в єврейській теології», та презентація книги «Апте. Незакінчена повість», яку провів д-р Єгор Врадій. Магістрант Українського католицького університету Артур Наськів виступив із лекцією «Перед викликами Голокосту: феномен Праведників народів світу». Про інтерес, який викликали проблеми, підняті у ході лекції, можна судити з того, що обговорення та дискусія тривали протягом значного часу і по закінченню презентації.

У ході семінару керівник освітніх програм Інституту «Ткума» Ірина Піскарьова та керівник наукового відділу Єгор Врадій представили нові наукові та навчальні видання, які були підготовлені Інститутом протягом останнього часу. Особливий інтерес учасників викликала книга Ст. Брухфельда, П. Левіна «Перекажіть це дітям Вашим…». Вперше видана українською мовою, вона містить додатковий розділ, присвячений трагедії євреїв України. Автором розділу став директор Інституту «Ткума» і Музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» д-р Ігор Щупак

Крім того, учасники семінару відвідали старовинний єврейський цвинтар м. Бєльсько-Бяла та організували прибирання його території. Також молодь різних країн вшанувала пам'ять євреїв цього силезького містечка, які стали жертвами нацистського терору.