16 жовтня в Українському інституті вивчення Голокосту "Ткума" пройшло заняття Недільного клубу "Синагоги України - центри духовного і культурного життя", яке проводив директор Єврейського етнографічного фотомузею Євген Шнайдер (м. Жмеринка).

Він підкреслив, що після знищення Другого Храму в 70-х рр. розкидані по всьому світу єврейські громади мали потребу в інституті, який міг би частково виконувати функції Храму, основою колишнього єврейського життя на землі Ізраїлю. Фізичної можливості організувати такий єдиний для всіх центр не було, адже євреї вже не проживали компактно. У різних регіонах в рамках єдиної для всіх Галахи склалися свої, особливі для кожної громади звичаї, порядок і набір молитов, навіть стилі одягу. І кожна громада будувала свій тимчасовий «Малий Храм» − синагогу, сподіваючись рано чи пізно прийти в Храм постійний. На довгі роки саме синагога стала соціально-духовним центром єврейської громади.

Після Недільного клубу у Музеї "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні" відбулось відкриття однойменної фотовиставки, яка знайомить відвідувачів із історією, архітектурою, внутрішнім і зовнішнім виглядом українських синагог.