Міжнародний семінар з історії Голокосту для українських освітян у Варшаві

Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» поновлює проведення міжнародних науково-педагогічних семінарів наживо! Протягом 16-17 червня у Варшаві (Польща) проходив науково-педагогічний семінар з історії Голокосту для українських освітян та науковців, під час якого на них чекали екскурсії тематичними музеями, дискусії, обмін думками з польськими колегами.

Учасники семінару відвідали Музей історії польських євреїв POLIN – один із найсучасніших музеїв світу, який вражає своєю інтерактивністю. Особливе враження на українських педагогів справила екскурсія до Музею Варшавського повстання.

Ключовою подією стала зустріч із людиною-легендою Мар’яном Турським. Колишній в’язень нацистських концтаборів Аушвіц-Біркенау і Бухенвальд, громадський діяч, журналіст та історик, якого запрошують до польського Сейму й німецького Бундестагу; який виголошує програмні промови на найвизначніших форумах в Польщі та Європі, знайшов час і можливість поспілкуватися з учасниками нашого семінару. Він говорив про те, допомогло йому, «юнаку в окулярах», вижити в нелюдських умовах нацистських переслідувань, табору смерті Аушвіц, «маршу смерті» до Бухенвальда; як він зміг пережити цей неймовірно травматичний досвід – що, на жаль, є актуальним для українців, які стали жертвами катувань рашистів на тимчасово окупованих територіях, втратили близьких або дивилися в очі смерті; що польський ветеран може порадити українцям, які ведуть боротьбу проти рашистської імперії; які моральні уроки людськості за нелюдських умов виніс пан Мар’ян.

«Згадаю слова, які пан Мар’ян, нагадав і нам, – розповів д-р Ігор Щупак. – “…Один із командирів повстання у Варшавському гетто Марек Едельман часто повторював: Найважливіше – це життя. А коли є життя, найголовніше – це свобода. І часто за цю свободу доводиться віддавати життя.” – Це особливо важливо для сучасної України, яка бореться за свою свободу».