Освітній семінар для українських педагогів у Міжнародній школі вивчення Голокосту Яд Вашем

Протягом 18-26 червня у Міжнародній школі вивчення Голокосту Яд Вашем (Єрусалим, Ізраїль) проходив семінар для українських освітян, організований Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» за підтримки проєкту «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності». Учасники групи, серед яких були вчителі та викладачі історії, співробітники наукових установ, методисти з різних куточків України, мали нагоду ознайомитися з методикою роботи одного з провідних світових центрів вивчення та викладання історії Голокосту.

На групу українських освітян чекала насичена навчально-екскурсійна програма. Лекції з єврейської історії та традиції, історії та концепції створення Яд Вашем, педагогічних і міждисциплінарних аспектів вивчення історії Голокосту, а також сучасних аспектів теми читали д-р Зеєв Дашевський (Університет Бар-Ілан), д-р Аркадій Зельцер (Яд Вашем), Анна Ріненберг (Яд Вашем), Даніель Романовський (Яд Вашем), Ноа Сігал (Яд Вашем), Стас Фрамкін (Яд Вашем), Шломіт Шульхані (Яд Вашем), д-р Мордехай Юшковський (Університет Бар-Ілан). Окрім лекцій, відбулися й практичні заняття, присвячені голосам і обличчям минулого, викладанню Голокосту через художні фільми та музику, вивченню Катастрофи за відсутності очевидців.

Програма семінару не обмежувалася лише аудиторною роботою і вивченням експозицій музею. Щоденно була передбачена різноманітна екскурсійна програма: екскурсії святими місцями Єрусалима, відвідання річки Йордан, фортеці Массада та Мертвого моря.

Своїми враженнями від участі у семінарі поділилися наші учасники:

Наталя Кваша (Київський коледж «Синергія»):

«Єрусалим – це місто-казка, місто-лабіринт, місто-музей. Побувати в святих місцях Єрусалима мріє кожна людина, незалежно від свого віросповідання. А ще Єрусалим – це Яд Вашеем – ізраїльський національний меморіал Катастрофи та Героїзму. Проблеми Голокосту глибоко проникають у суспільну свідомість та викликають гостру полеміку як в Ізраїлі, так і в усьому світі. Тому, при меморіалі Яд Вашем, створено єдиний у своєму роді міжнародний центр викладання та вивчення Голокосту, у якому ми мали честь навчатися. Завдяння школи – не перетворювати Голокост на якусь містичну подію, але прийти до висновків, що мають величезне виховне та громадське значення. Ми мали можливість відвідати цікаві лекції, практичні семінари, захоплюючі екскурсії, зустріти неймовірних особистостей та отримати методичний супровід. Це – досвід, який надихає! Щиро вдячні всім організаторам за таку унікальну можливість, у такий нелегкий час».

Ольга Посунько (історичний факультет ДНУ ім. О. Гончара):

«Насамперед семінар був покликаний надати методичну допомогу щодо викладання тем, присвячених вивченню Голокосту. Проте, виключно важливим видається ознайомитися з досвідом збереження історичної пам’яті, що має стати в нагоді українським історикам у процесі осмислення й увічнення пам’яті про сучасну російсько-українську війну. Головний висновок: завжди за масовими втратами, у вирі Катастроф варто бачити історію Людини. Різними способами зберігається пам’ять: спогадами, фото, у музиці, у творах мистецтва. І неймовірно важливо спілкуватися зі свідками, записувати їхні свідчення. Ізраїльські колеги продемонстрували виключну тактовність, увагу до дрібниць, життєствердний імпульс у роботі з людьми, їх спогадами, речами, образами для майбутніх поколінь. Все це слід брати на озброєння і бути вдячним за те, як щедро з нами поділилися своїм досвідом».