XXIII засідання Українсько-Польської комісії експертів з удосконалення шкільних підручників з історії та географії

Протягом 26-28 вересня у Варшаві (Польща) проходило XXIII засідання Українсько-Польської комісії експертів з удосконалення шкільних підручників з історії та географії, яка вперше за останні кілька років зібралась наживо. У приміщенні Міністерства національної освіти з польськими колегами зустрілася українська делегація: проф. Станіслав Кульчицький (Співголова Комісії), Раїса Євтушенко, Роман Гладковський, д-р Ігор Щупак; онлайн долучилися проф. Ігор Гирич та д-р Єгор Врадій. Українські освітяни вивчали нові польські підручники історії та географії, польські колеги – українські.

Зокрема, проф. Кульчицький здійснив глибокий аналіз нових польських підручників історії. Д-р Кароль Санойца представив рецензію на підручники «Всесвітня історія» для 10 класу Павла Полянського, відзначаючи чіткість викладу матеріалу, гарну інфографіку, методичний апарат тощо. Підручник з всесвітньої історії для учнів 10 класів д-ра Щупака аналізували проф. Гжегож Мотика і проф. Марек Корнат (Співголова Комісії з польського боку). Проф. Пьотр Кролль здійснив порівняльний аналіз підручників історії для 6 класу – «класичного» (автори Ігор Щупак, Олена Бурлака, Наталія Власова, Ірина Піскарьова) і особливо цікавого для польських колег підручника «Україна і світ: Вступ до історії та громадянської освіти» (автори Ігор Щупак, Наталія Власова, Дмитро Секиринський, Владислав Кронгауз, Анастасія Посунько, Вікторія Павловська-Кравчук).

«Основні положення висновків та рекомендацій Комісії можна згодом буде переглянути на ресурсах МОН України, – зазначив д-р Щупак. – Особисто для мене ідеї експертів цієї Українсько-Польської комісії, а також Українсько-Німецької комісії істориків, думки колег з інших європейських країн, із Канади, США дають багатющий матеріал для удосконалення підручників та запровадження особливих «цікавинок». Про що йдеться – можна дізнатися на наших «історичних вебінарах», або просто прочитавши/переглянувши самі підручники київського Видавництва «Оріон»».