У США відбулась Міжнародна конференція Лімуд

29-31 січня у Лос-Анджелесі проходила Міжнародна конференція Лімуд. Директор Українського інституту «Ткума» та Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» д-р Ігор Щупак взяв участь у Лімуді у якості презентера та провів кілька лекцій-бесід для його учасників. Одна з лекцій була проведена на тему «Давня історія з євреями та без: від погромника Святослава та колаборанта Олександра Невського – до героїв нашого часу».

Друга презентація була присвячена українським Праведникам народів світу, під час якої д-р Щупак розповів про проект «Вивчення Голокосту для формування атмосфери толерантності в Україні». Спільно з засновниками проекту «Культурні події та проекти Мінесоти» Ігорем та Діною Михайленко, письменником і сценаристом Віктором Шендеровичем він провів заняття, пов’язане з питаннями про українську, російську та єврейську ідентичність. Також спільно з Наталією Федущак та Раєю Шадурською (Ukrainian-Jewish Encounter) було організовано показ фільму «Врятовані Шептицьким» з подальшою дискусією.

Для довідки:

Вперше конференція Лімуд пройшла в Англії: у 1978 р. вона була організована невеликою групою волонтерів. Сорок осіб зібралися разом на кілька днів для того, щоб поділитися один із одним своїми знаннями. З часом Лімуд став культовим заходом у Британії, який щорічно збирає біля трьох тисяч учасників, справжньою «короною британського єврейства», як назвали конференцію журналісти. І зараз вже більше ніж 30 років щорічні конференції Лімуд проходять у багатьох країнах світу та збирають від кількох сотень до тисячі учасників. Учасниками Лімуду у Лос-Анджелесі у січні 2016 р. стали понад 700 осіб.